Anbefalte reisebøker

 bok blomstMÅHA har her funne eit knippe reisebøker som gjer deg klar for sommaren!
Me ynskjar deg ei varm, innhaldsrik og inspirerande sommar!

Hilde KvalvaagLev vel, alle
av Hilde K. Kvalvaag (2015)

Seksten år gamle Knut reier med sin mor til Canada. De har, eller rettere sagt, moren har, en idé om å følge fotsporene til en oldefar som forlot familien og seks barn i Norge og som aldri vendte tilbake. Og så vil moren gi sønnen gode opplevelser etter at han har vært involvert en voldsepisode. Og hun selv …Ikke bare Canada, men Canadas villmark. Ulv gnager på sko, tidevann skaper dramatikk, og det er bjørn i skogen bak teltet. Menn kommer og går, forelskelse/behov/kjærlighet ligger i luften. Og en mor og en sønn som nærmer seg hverandre, glir fra hverandre, nærmer seg … Det er en egen nerve i denne boken, av og til blir det faktisk litt ubehagelig. For deg. Spennende. Korte kapitler. Lett å lese, men ikke lett å legge fra seg. En bok med driv – en drivendes god bok!

Ida Hegazi HøyerFortellingen om øde
av Ida Hegazi Høyer (2015)

Midten av 1920-årene: Det var dårlige tider her hjemme, og det skulle ikke så mye til før initiativrike mennesker så etter andre muligheter, i andre land. Og fikk de gode meldinger derfra, så dro de. Opplysningene om Galapagos var varierte. Én priste det gode klimaet som han mente måtte være det beste i verden, mens utvandrere som allerede var ankommet advarte andre mot å komme etter.Dette er utgangspunktet i den prisbelønte norske forfatteren Ida Hegazi Høyers siste bok. Om Dr. Carlo Ritter, som er «lei av bylivet, tettheten, og støyen, alle de intetbringende prosjektene menneskene hadde tatt fatt på» og som reiser fra Norge til Charles-øya, en av Galapagosøyene, med alt sitt pikkpakk. Vekt: 345 kilo. Dette er en sann historie, som i romans form er blitt mindre sann, men desto mer dramatisk. En usedvanlig velskrevet og engasjerende roman om landskap og dyr – og om menneskers lykke og elendighet.

Mot til å seileMaritim
Mot til å seile – 101 råd til deg som vil kaste loss og dra
av Dag Ahlgren (2015)

Boken ser ganske «tørr» ut. Ingen fargebilder og kun med noen ganske få illustrasjoner. Mange sider har lite tekst så den blir «hengende» øverst på siden. Likevel: boken fungerer som en innføring i seilasens blå bølger. Den gir deg litt vind i seilene, for å si det på den måten. Ikke helt nok, men tilstrekkelig til å komme i gang, søke mer opplysninger der den er å hente. En inspirasjonskilde. Det er bra, men også litt synd, for den kunne ganske enkelt vært så mye mer. Men så tenker jeg, jeg tror i tråd med forfatterens intensjoner: gjør vi for mye ut av det? Utstyrer vi båtene våre med for mye stæsj og for mange hjelpemidler. Tar vi rett og slett fra oss selv det som burde være de essensielle: Den rene seilegleden? Side for side får jeg derfor sans for denne bokens litt gammeldagse, sobre enkelthet.

Santiago de compostelaPilegrimsveien til Santiago de Compostela – en moderne vandring langs tusenårige ferdselsveier
av Ulf Luthman (2015)

God størrelse, en bok du kan ha med deg på selve turen. Gode, lett leselige detaljkart for hver av de 32 dagene, og masse praktiske tips når det gjelder gjennomføring av turen. Fotografiene i boken er ganske gode, men er i trykken blitt litt for blasse. Viktigere er det: Boken inngir tillit, jeg stoler på den, og det er viktig når jeg i så mange dager skal bruke den som min veileder. Pilegrimsveien til Santiago er blitt populær. Ifølge bokenvar det 839 nordmenn som gikk denne turen i 2013. Den boken omhandler den mest alminnelige strekningen å gå, Camino Francés, fra Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike, over Pyreneene og videre til Burgos og León før du ankommer Santiago. En riktig god bok, både for planlegging og gjennomføring.

Verdens fineste fjellturerVerdens fineste fjellturer – 40 turer på 5 kontinenter
av Trygve Sunde Kolderup og Maria Philippa Rossi (2015)

Lar det seg virkelig gjøre å skrive noe vettugt om verdens beste fjellturer, over 200 sider, bortsett fra å gi noen likegyldige «terningkast»? Eller vil jeg ha glede og nytte av å lese om reisemål som Cape Towns Table Mountain i Sør-Afrika – over én side? Mange turer får omtale over både to og tre, men det er ikke lengder, verken når det gjelder sider eller kilometer, som er vitsen med denne boken: Den er en veiviser til gode fotturer i andre land. Gir deg en starthjelp, blir et slags fotturens fyrtårn. Og du lar deg smitte av forfatternes entusiasme – i tekst og bilder. Boken har praktiske opplysninger om hvordan du kan virkeliggjøre din egen fottur, samt intervjuer med guider som forteller deg om hvordan du selv kan bidra til en mer bærekraftig turisme. Og masse andre tips. Groose Grind i Canada neste år? Yes!

BerlinGuide
Berlin av Erle Marie Sørheim (2015)

Boken gir seg ikke ut for å inneholde alt, men er mer et skjønnsomt utvalg av spesielle ting som kjennere av byen setter ekstra stor pris på. Her er det riktig nok en del solide gjentakelser (også nye synsvinkler om det gamle), men også mye nytt, slik det lett blir i en by som Berlin, Europas kreative hovedstad. En selvfølgelig følgesvenn til den tyske hovedstaden,og en solid informasjonskilde når man skal velge blant byens mange attraksjoner. Da kan det ikke gå galt.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Anbefalinger, Faglitteratur, Skjønnlitteratur. Bokmerk permalenken.