«DET JEG VET OM DEG» AV MEG ROSOFF

Mila er 12 år og bor i London sammen med foreldrene sine. I påskeferien skal hun være med faren Gil til New York for å besøke farens gamle bestevenn Matthew. Rett før de skal reise får de beskjeden om at Matthew er forsvunnet. Mila og faren reiser likevel, slik at de kan lete etter han.
Mila er en oppvakt 12-åring. Hun kan lese mennesker, og tolke stemninger når hun kommer inn i et rom. Hun mener at hun har arvet hunden til bestefaren sin følsomhet.
De ankommer New York og blir hentet på flyplassen av Matthews kone. Mange spørsmål dukker opp. Hvorfor har Matthew reist sin vei? Hvorfor har han forlatt sin ettåring og en nydelig hund? Hva har skjedd? Er han død?
Mila og faren reiser ut for å lete etter Matthew. De kjører for å se om han er på hytta si på grensen til Canada. Her bor nå Matthews og Gils ungdomsvenninne (som begge var forelsket i en periode) og hennes sønn. Hvorfor? Flere spørsmål dukker opp.
Romanen blir en jakt på Matthew og en jakt på sannheten. Det er Mila som er forteller i boken. Hun er veslevoksen og tenker mye til bare å være 12. år. Mila lærer på denne reisen at man må møte livet etter beste evne, for fremtiden vet vi ingenting om.

Tema er forhold mellom fedre/døtre, voksne som svikter sine nærmeste, og spenning. I mange ungdomsbøker står ungdommen ofte alene og må finne ut av verden på egen hånd, i denne boka er det like mye de voksne det dreier seg om. Mila er observatør. Fin bok, en blanding mellom spenning og drama. Det er en åpen slutt i boka.

Kan anbefales fra 12 år og oppover.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Anbefalinger, Barn og unge. Bokmerk permalenken.