«Den som ser» av Herbjørg Wassmo

Ny, frittstående roman i historien om Dina og hennes slekt. Året er 1890, Dina Grønelv skal gravlegges; hun overlevde ikke de store skadene brannen på Reinsnes ga henne. I den fulle kirka står barnebarnet hennes Karna foran forsamlingen, og vitner om det som lå Dina på hjertet før døden: de to mennene hun tok livet av. Etter slik å ha bekjent farmoras synder, blir Karna stum, og lukker seg inne i seg selv. Verken faren Benjamin eller stemoren Anna kan nå henne, og tausheten omfatter også snart forholdet dem imellom. Da Karna forsøker å ta livet sitt med kniv, tar Anna en beslutning: hun vil ta med seg Karna til hjembyen København og hospitalet der mentalt syke kan behandles.

I år er det tjue år siden siste bok om Dina ble utgitt. Nå har Herbjørg Wassmo velsignet oss med en fjerde bok om Dinas slekt.

Det var mange år siden jeg leste de tre første bøkene om Dina. «Dinas bok», «Lykkens sønn» og «Karnas arv». Det var så lenge siden at tida var kommet til å lese de på nytt.

Herbjørg Wassmo er en fantastisk forteller. Jeg hadde mange timer med glede når jeg leste bøkene for andre gang.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Anbefalinger, Skjønnlitteratur. Bokmerk permalenken.