Grunnlovsjubileet: Biografien «Stormannen Peder Anker»

Peder AnkerBiografien «Stormannen Peder Anker» (2009) av Bård Frydenlund gir et historisk portrett av personen som var med på å skape det moderne Norge, og gir et annerledes og interessant perspektiv på etableringen av den norske Grunnloven.

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Peder Anker var landets fremste finansfyrste da han i 1814 ble utnevnt til Norges første statsminister i Stockholm. Skillet mellom politikk og næringsinteresser ble den gangen ikke trukket like skarpt som i dag, men stormannen skulle likevel få merke at ikke alle hans roller like lett lot seg kombinere.

Omtale fra forlaget

Peder Anker (1749-1824) har satt mange spor etter seg i norsk historie. I denne boken får vi en enestående fortelling fra norsk overklasse ved overgangen til 1800-tallet. Herren på Bogstad gård bygde opp et handelsimperium på Østlandet i en av norgeshistoriens mest kritiske faser. Anker ble Eidsvollsforsamlingens første president i 1814 og Norges første statsminister i Stockholm. Dette var vanskelige oppgaver i en tid da avstanden mellom det å bli ansett som sann patriot og forræder var minimal. Men Anker hadde egenskapene som skulle la ham overleve på «den gode saks side» i historien. Han var likevel en omdiskutert brobygger og fikk føle knallhard kritikk mot sin person og sitt virke.

Vil du vite mer om tiden rundt etableringen av den norske Grunnloven, kan vi anbefale å lese «Historien om Europa: 1800-1900» av Karsten Alnæs.

Dette innlegget ble publisert i Faglitteratur. Bokmerk permalenken.